Kotlety z kaszy z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.
Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie gotujemy około 45 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na malutkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane grzyby przekładamy do miski z ugotowana kaszą i mieszamy.
2.Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu grzybowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i znowu wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne, małe kotlety z kaszy i grzybów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 minuty.
3.Sos grzybowy:
Grzyby myjemy, moczymy w ciepłej wodzie około 1 godz. i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy grzyby, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z sosem grzybowym.
Komentarze