Kotlety z kalafiora i jajek

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Tę delikatność i smak uwielbiają szczególnie mali smakosze, którzy na co dzień stronią od kalafiora. Dzisiaj przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan (wykonaną z ciecierzycy) oraz ryżową, ale możemy przygotować je także w klasycznej wersji, dodając zwykłą bułkę tartą do masy i panierki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KOTLETY:
    - 500 g ugotowanego kalafiora
    - 5 jajek ugotowanych na twardo
    - 1 surowe jajko
    - 50 g twardego, dojrzewającego sera (np. Cheddar)
    - 1 mała cebula
    - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - 3 łyżki mąki besan (z ciecierzycy)
    - 2 łyżki mąki ryżowej
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - duża szczypta gałki muszkatołowej
    - duża szczypta ostrej papryki
    - pieprz do smaku
    + olej lub oliwa do smażenia

    PANIERKA:
    - 3 łyżki mąki besan
    - 3 łyżki mąki ryżowej
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety z kalafiora i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Jajka i kalafior kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki.

    * Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować