Kotlety schabowe pieczone w mleku

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Soczyste, mięciutkie, aromatyczne. Super proste do przygotowania danie, które będzie idealne na rodzinny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • o 800g schabu,
    o Sól,
    o Pieprz,
    o Słodka papryka,
    o Suszony czosnek,
    o 1 i ½ szklanki mleka,
    o 2 liście laurowe,
    o Gałka muszkatołowa,
    o Smalec do smażenia,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe pieczone w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrój na 8-10 kotletów. Rozbij je tłuczkiem. Mięso oprósz z obydwu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Mięso przykryj i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na smalcu na rumiano z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego.
    Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
    Mleko zagotuj ze szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej oraz z liśćmi laurowymi. Gorącym mlekiem zalej schab.
    Schab piecz 1 godzinę pod przykryciem.
    Następnie schab wyjmij, a sos przelej do garnka i zblenduj (po pieczeniu zostaną grudki z mleka). Wstaw ponownie na ogień i dopraw do smaku. Sos zagęść mąką pszenną. Włóż kotlety do sou i podgrzej.
    Schab najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i fasolką szparagową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mleko Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować