Soczyste, mięciutkie, aromatyczne. Super proste do przygotowania danie, które będzie idealne na rodzinny obiad.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
o 800g schabu,
o Sól,
o Pieprz,
o Słodka papryka,
o Suszony czosnek,
o 1 i ½ szklanki mleka,
o 2 liście laurowe,
o Gałka muszkatołowa,
o Smalec do smażenia,
Kotlety schabowe pieczone w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrój na 8-10 kotletów. Rozbij je tłuczkiem. Mięso oprósz z obydwu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Mięso przykryj i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na smalcu na rumiano z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Mleko zagotuj ze szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej oraz z liśćmi laurowymi. Gorącym mlekiem zalej schab.
Schab piecz 1 godzinę pod przykryciem.
Następnie schab wyjmij, a sos przelej do garnka i zblenduj (po pieczeniu zostaną grudki z mleka). Wstaw ponownie na ogień i dopraw do smaku. Sos zagęść mąką pszenną. Włóż kotlety do sou i podgrzej.
Schab najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i fasolką szparagową.
Komentarze