Schabowe moczone w mleku z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakupiony schab wieprzowy bez kości wyjąć z opakowania i pokroić w plastry po dwa centymetry, pokrojony ułożyć na ręczniku kuchennym aby ociekł z soków. Następnie każdy kawałek wkładać do woreczka i ubić tłuczkiem do kotletów z obu stron
2.Jak już mamy ubite mięso na kotlety wtedy przygotować mleko wlać je do miski pokroić cebulę w krążki, posolić i wsypać pieprz, poukładać mięso i dokładnie wymieszać aby mięso połączyło się z mlekiem i cebulą odstawić na piętnaście minut co jakiś czas przemieszać
3.Po wyznaczonym czasie na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni lub rozpuścić na wolnym ogniu kostkę smalcu, następnie brać plaster przygotowanego schabu z mleka, zamoczyć go w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli a następnie cały dokładnie obtoczyć w bułce tartej
4.Na rozgrzany tłuszcz ułożyć przygotowane w jajku i bułce mięso na kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać ani nie dodawać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie odchodziła panierka od mięsa ), usmażone kotlety układać na talerzu
5.Usmażone kotlety podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem z kotletów oraz mizerią z ogórków ze śmietaną. Obiad jest na cztery osoby, ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie, wtedy należy zużyć cały schab, ja resztę jaka pozostała surowego schabu zamroziłam.
Komentarze