Schab/schabowe pieczone w mleku

4.99 (193 ocen)

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel.

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 6-7 kawałków schabu
    papryka słodka w proszku
    czosnek granulowany
    majeranek
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    300 ml mleka
    1 listek laurowy
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 szczypta soli (solidna)
    1 szczypta pieprzu
    Ponadto:
    olej do smażenia
    1 łyżka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Schab/schabowe pieczone w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
    Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
    Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem.
    Mleko przelać na schab.
    Tak przygotowane mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec maksymalnie do 1 godziny (w zależności od rodzaju mięsa) w 180 stopniach.
    Upieczony schab wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
    (W razie potrzeby doprawić.)

Porady

Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować