Kotlety schabowe w mleku

4.5 (160 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Kotlety po usmażeniu są bardzo kruche.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 kotletów ze schabu
    2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    2 cebule
    2 jajka
    bułka tarta
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę:
    Mleko wlewamy do miski i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz sól i pieprz.
    Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
    Po tym czasie wyjmujemy kotlety z mleka, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na smalcu.
    Cebulę odsączamy z mleka i przesmażamy także na smalcu.
    Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami, a na ziemniaki wykładamy przesmażoną cebulą.

Porady

Kotlety można z 4 stron naciąć, wtedy nie będą się zawijały podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.99 (169 ocen)

Schabowe moczone w mleku

To może cię zainteresować