Aby uniknąć nudy w kuchni wystarczy nawet najpopularniejsze danie troszkę urozmaicić i mamy pyszny obiad. Jest to również fajny sposób na przemycenie dzieciom warzyw.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g szynki wieprzowej
150-200 g świeżego lub mrożonego brokuła
1 cebula
1 mała kajzerka
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kotlety mielone z szynki z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo w posolonej wodzie, zahartować zimną wodą.Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielić również namoczoną i odciśniętą kajzerkę.
2.Cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa z bułką. Dodać również natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę. Na zwilżone wodą dłonie nabierać porcje mięsa i wkładać do środka różyczki brokuła, dokładnie zakleić, uformować kotleciki.
3.Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym, oleju. Podawać gorące. Smacznego!
Komentarze