Kotlety mielone z sarny w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis z wykorzystaniem darów natury.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na sos kurkowy:
    500 g kurek
    duża młoda cebula
    3 łyżki masła
    200 g słodkiej śmietanki 36%
    sól morska
    pieprz kolorowy
    kilka kropli soku z cytryny

    na kotlety mielone:
    500 g mielonego mięsa z sarniny
    3 jajka
    3 łyżki kaszki kaszki orkiszowej
    łyżeczka sosu Worcestershire
    sól morska
    pieprz kolorowy

    mąką krupczatka do obtoczenia kotletów
    masło klarowane do smażenia

    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z sarny w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kotlety mieszamy. Formujemy kotlety. Uformowane kotlety obtaczamy w krupczatce. Smażymy na klarowanym maśle.
  • 2. Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle. Do podsmażonych kurek dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, lekko solimy. Gdy grzyby i cebulą są usmażone doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dolewamy śmietankę i wkładamy usmażone wcześniej kotlety. Całość dusimy około 5 minut. Sos podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować