Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad. Polecam przepis.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlety;
    1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    200g ryżu,
    2 jajka,
    3 łyżki bułki tartej,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka słodkiej papryki.
    Sos;
    1 cebula,
    3 ziela angielskie,
    2 liście laurowe,
    4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    sól i pieprz do smaku,
    szczypta kurkumy,
    1 łyżeczka suszonej bazyli,
    1 łyżeczka suszonego oregano,
    1 łyżeczka suszonej pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości.
    Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy i ugotowany ryż. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości mandarynki lekko spłaszczamy. Smażymy z obu ston na złoty kolor.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni w której smażyły się kotlety. Natępnie wkładamy do cebuli kotlety, wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu około 15 minut.
  • 3. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 10-15 minut na małym ogniu.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy dodać chilli aby danie było pikantniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować