Kotlety mielone z białą kapustą w sosie pomidorowym

4.2 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kotlety mielone inaczej – z dodatkiem białej kapusty w gęstym sosie pomidorowym. Sycący obiad z dodatkiem dowolnej surówki i ziemniaków.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    ½ kg mielonego mięsa z łopatki
    1 duża garść, ugotowanej, dobrze odciśniętej białej kapusty
    1 duże jajko
    Sól, pieprz do smaku
    ½ małej cebuli
    Mąka do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia
    Sos:
    ½ l przecieru pomidorowego
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Kotlety mielone z białą kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przełożyć mięso, posiekaną kapustę, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować kotlety. Obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na głębokiej patelni zagotować przecier pomidorowy, dodać kotlety – dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki.

Porady

1.cebulę do kotletów można delikatnie podsmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować