Kotlety mielone inaczej – z dodatkiem białej kapusty w gęstym sosie pomidorowym. Sycący obiad z dodatkiem dowolnej surówki i ziemniaków.
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 8 sztuk:
½ kg mielonego mięsa z łopatki
1 duża garść, ugotowanej, dobrze odciśniętej białej kapusty
1 duże jajko
Sól, pieprz do smaku
½ małej cebuli
Mąka do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sos:
½ l przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Kotlety mielone z białą kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przełożyć mięso, posiekaną kapustę, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować kotlety. Obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na głębokiej patelni zagotować przecier pomidorowy, dodać kotlety – dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki.
Komentarze