Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

4.49 (195 ocen)

  • 30 min

Smak mojego dzieciństwa. Takie robiła moja mama:)

  • 30 min

Składniki:

  • Mielone:
    0,5 kg mięsa mielonego
    150 g - 200 g białej, drobno poszatkowanej kapusty
    cebula (zeszklona)
    jajko
    0,5 bułki namoczonej w wodzie
    sól
    pieprz
    majeranek
    papryka słodka

    Składniki mieszamy ze sobą, przypraw dodajemy wedle własnego smaku. Tworzymy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju. W tym czasie robimy sos.

    Sos:
    60 g margaryny
    2 łyżki mąki
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 80 g
    sól
    pieprz
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na mielone mieszamy ze sobą, przypraw dodajemy wedle własnego smaku. Tworzymy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju. W tym czasie robimy sos.
  • 2. Sos: Margarynę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, lekko zasmażamy. Wlewamy kubek zimnej wody, mieszamy do połączenia. Gdy sos jest zbyt gęsty wlewamy jeszcze trochę wody. Następnie dodajemy koncentrat - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią. Warto dodać kilka kropel sosu sojowo - grzybowego, nadaje on bowiem wspaniałego smaku.

    Podsmażone klopsy wkładamy do sosu, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godziny od czasu do czasu przewracając.

Porady

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować