Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne kotlety mielone z mięsa wieprzowego duszone w sosie pomidorowo-szparagowym. Podajemy z ziemniakami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlety
    1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    2 jajka,
    3 łyżki bułki tartej,
    2 łyżki kaszy manny,
    sól i pieprz do smak,
    1 łyżka majeranku,
    1 łyżeczka ostrej papryki.

    Sos
    300 g szparagów zielonych,
    1 cebula,
    300 ml przecieru pomidorowego,
    pół szklanki wody,
    sól i pieprz do smaku,
    łyżeczka suszonej bazylii,
    łyzeczka suszonego oregano,
    szczypta kurkumy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
    Formujemy kulki wielkości większej mandarynki.
    Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Szparagi kroimy w kostkę ( pozbywamy się twardych części). Cebulę kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusimy około 5 minut.
  • 3. Po tym czasie wkładamy koltety i dusimy około 20-25 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Porady

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować