Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

cały urok w dietetycznym sosie cebulowym

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 surowe jajko
    pęczek szczypiorku
    świeży koperek
    1 średnia cebula
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    bułka tarta

    Składniki na sos:
    4 duże cebule albo 6 średnich
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    oliwa z oliwek albo klarowane masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Kotlety jajeczne z sosem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kotletów:
    Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron.
  • 2. Wykonanie sosu:
    Cebule obieramy i kroimy drobniutko w kosteczkę, podsmażamy na oliwie albo na klarowanym maśle, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować