Syrop z Liège (sirop de Liège) to rodzaj melasy produkowanej głównie w Pays de Herve, we wschodniej prowincji Liège w Belgii. Syrop powstaje z gotowania soku jabłek i gruszek.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- kotlety cielęce: 400 gramów
- bułka tarta: 50 gramów
- mąka: 50 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- syrop z Liège: 2 łyżki
- małe cebule: 2 sztuki
- gałązki świeżego tymianek: 4 sztuki
- woda: 50 mililitrów
Kotlety cielęce z sosem z syropu z liège - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety: Jajko energicznie roztrzepać. Kotlety posolić i popieprzyć według uznania. Zanurzyć kotlety w jajku i następnie obtoczyć je w mące. Ponownie zanurzyć kotlety w jajku i tym razem obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotlety z obu stron na złoty kolor.
Sos: Cebule obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i poddusić na niej cebule przez 2-3 minuty. Dodać gałązki tymianku, posolić i popieprzyć. Syrop z Liège wymieszać z wodą i wlać do na patelnie do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Tak przygotowane kotlety ja najbardziej lubię podawać z ziemniakami oprószonymi koperkiem.
Komentarze