Kotlety cielęce z sosem z syropu z Liège

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Syrop z Liège (sirop de Liège) to rodzaj melasy produkowanej głównie w Pays de Herve, we wschodniej prowincji Liège w Belgii. Syrop powstaje z gotowania soku jabłek i gruszek.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kotlety cielęce: 400 gramów
    - bułka tarta: 50 gramów
    - mąka: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - syrop z Liège: 2 łyżki
    - małe cebule: 2 sztuki
    - gałązki świeżego tymianek: 4 sztuki
    - woda: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne Kotlety

Kotlety cielęce z sosem z syropu z liège - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety cielęce z sosem z syropu z Liège 1. Kotlety: Jajko energicznie roztrzepać. Kotlety posolić i popieprzyć według uznania. Zanurzyć kotlety w jajku i następnie obtoczyć je w mące. Ponownie zanurzyć kotlety w jajku i tym razem obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotlety z obu stron na złoty kolor.

    Sos: Cebule obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i poddusić na niej cebule przez 2-3 minuty. Dodać gałązki tymianku, posolić i popieprzyć. Syrop z Liège wymieszać z wodą i wlać do na patelnie do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

    Tak przygotowane kotlety ja najbardziej lubię podawać z ziemniakami oprószonymi koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować