Kotlet z łopatki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś już niedziela został nam tydzień do świąt Wielkanocnych jejku jak ten czas leci tak niedawno były święta Bożego Narodzenia. No cóż czas ucieka nieubłagalnie, dziś na obiad przygotowałam nasz ulubiony kotlet z łopatki.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej,
    4 jajka rozmiar M,
    200 g smalcu,
    20 łyżek bułki tartej,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlet z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować mięso z łopatki pokroić je w plastry po dwa do trzech centymetrów, mięso można wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie każdy z pokrojonych plastrów włożyć do woreczka ( wtedy w czasie ubijania mięso nie chlapie po całej kuchni ) i tłuczkiem do kotletów ubić jak najcieniej, układając na talerzu każdy ubity plaster posolić i posypać pieprzem.
  • 2. Przygotować mięso z łopatki pokroić je w plastry po dwa do trzech centymetrów, mięso można wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie każdy z pokrojonych plastrów włożyć do woreczka ( wtedy w czasie ubijania mięso nie chlapie po całej kuchni ) i tłuczkiem do kotletów ubić jak najcieniej, układając na talerzu każdy ubity plaster posolić i posypać pieprzem.
  • 3. Kotlety jeszcze gorące z łopatki podałam z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i lekko polanym tłuszczem ze smażonych kotletów oraz jako surówka była sałata lodowa ze szczypiorem na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety tak przyrządzone są bardzo soczyste a za sprawą smażenia na wolnym ogniu z wierzchu są mega chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować