Co powiecie na pysznego soczystego kotleta z łopatki wieprzowej ? Z wierzchu jest chrupiący a w środku soczysty a to za sprawą jajka ze śmietaną i bułki tartej. Polecam spróbować na pewno nie pożałujecie.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g łopatki wieprzowej,
5 jajek ( rozmiar M ),
bułka tarta,
1 kostka smalcu,
sól i pieprz,
2 łyżki śmietany 18 %,
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
Kotlet z łopatki w jajku i bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować łopatkę poodcinać z niej żyłki a następnie pokroić w plastry po około 2 cm. Każdy z przygotowanych plastrów ubić tłuczkiem do kotletów, w miejscu gdzie są żyłki ponacinać nożem wtedy kotlet podczas smażenia nie będzie się kurczył ani zwijał. Na talerz posypać sól oraz pieprz i układać ubite plastry łopatki i także solić i popieprzyć tak na przemian, gdy kładziemy nowy ubity plaster wtedy posolić i posypać pieprzem.
2.Gdy mamy już przygotowane wszystkie plastry łopatki na kotlety, wtedy przygotować jajka wbić do salaterki całe jajka roztrzepać za pomocą widelca dodając przyprawę uniwersalną do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i całość nadal roztrzepywać widelcem do połączenia się śmietany z jajkami.
3.Jak już wszystko jest przygotowane na patelnię przełożyć smalec i go rozpuścić. Na rozpuszczony ciepły smalec układać kotlety zamoczone w jajku i obsypane w tartej bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, jeżeli ktoś woli bardziej podsmażone to przytrzymać dłużej aby mocniej się zarumieniły.
4.Usmażone chrupiące z wierzchu i soczyste w środku kotlety z łopatki wieprzowej podałam z całymi ziemniakami oraz moją ulubiona sałatą masłową z drobnym szczypiorem ze śmietaną na słodko - kwaśno czyli szczypior drobny pokroić i nasolić a do sałaty z jednej główki wsypałam dwie łyżeczki cukru, wlałam dwie łyżki octu, dodałam śmietanę i wszystko dokładnie wymieszałam, śmietany trzy łyżki.
Komentarze