Zwykły kotlet wcale nie musi być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku, polecam na pyszny pożywny obiad.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg fileta z indyka
3 jajka
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia
Kotlet z indyka po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka pokroić na plastry, rozbić na kotlety.
2.Przygotować marynatę:
Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
3.Rozbite mięso włożyć do miski z marynatą, dokładnie przemieszać, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierować każdego kotleta w bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto.
Komentarze