Kotleciki z kalafiora

5 (156 ocen)

  • 45 min

Kalafior kojarzy nam się głównie z gotowanym warzywem, polanym masełkiem z bułką tartą. A przecież można z niego przygotować coś na prawdę fajnego! Kotleciki z kalafiora są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Na pewno zasmakują nawet niejadkom. Idealne na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację.

  • 45 min

Składniki:

  • -1 duży kalafior (lub 2 mniejsze)
    -2 cebule
    -3 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
    -3 jaja
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżka słodkiej papryki
    -duża szczypta pieprzu
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al'dente (ok 7-10 min). Kalafior ma być miękki, ale nie rozgotowany.
  • 2 2. Kalafiora odcedzamy i studzimy. Drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą i przyprawy. Zagniatamy jednolitą masę.
  • 3 3. Z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
  • 4 4. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy gorące, prosto z patelni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować