Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinam liście kalafiora, dzielę go na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie lub na parze oprószonego solą. Po ugotowaniu wyciągam na talerz i dostawiam do przestygnięcia. Cebulę obieram i kroję w kostkę, pietruszkę siekam (nie musi być bardzo drobno). Ostudzony kalafior rozdrabniam widelcem, przekładam do miski, dodaję cebulę i pietruszkę, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, mieszam. Dodaję bułkę tartą, mieszam, nabieram w dłoń trochę masy i lepię nieduże kotleciki. Jeśli kotleciki nie chcą się lepić albo się rozpadają, należy dodać więcej bułki tartej. Kotleciki smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron.
Komentarze