Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

4.5 (181 ocen)

  • Dla 4 osób

zdrowo_jedz

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
    1/2 szklanki kaszy jaglanej (+ 1 szklanka wody)
    1 duża cebula
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/4 pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka oliwy/oleju

    Panierka:
    1 jajo
    otręby żytnie
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej płuczemy ziarna ciecierzycy, zalewamy świeżą wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (około 40 minut), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przekładamy do miseczki.
  • 3. Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, następnie wlewamy wodę i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę – odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Cieciorkę, kaszę i cebulę mieszamy, blendujemy na gładką masę i doprawiamy.
  • 5. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut
  • 6. Podałam ze szparagami i sosem z awokado.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować