Zapraszam na inną wersję piątkowej ryby - kotleciki :)
Składniki:
400 g fileta z dorsza
1 średniej wielkości cebulka + łyżeczka oleju/oliwy
1 małe jajo
2 kromki czerstwego chleba
1/2 szklanki mleka
olej/oliwa do smażenia
Kotleciki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto na łyżeczce oliwy - odstawiamy do ostygnięcia.
Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasiąknięcia, następnie wyciskamy i rozdrabniamy w blenderze - przesypujemy do miski.
Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. Rybę z cebulą rozdrabniamy w blenderze lub mielimy - przekładamy do miski z chlebem.
2.Następnie dodajemy jajo, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i wszystkie przyprawy - dobrze wyrabiamy.
3.Masę dzielimy na 6 części i formujemy kotleciki, następnie panierujemy w bułce wymieszanej z przyprawami i smażymy na złoto.
Komentarze