Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Najlepiej podawać z sezonowymi surówkami. Do kotlecików doskonale pasuje pikantny sos pomidorowy, pieczarkowy lub z suszonych grzybów.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
    4 szklanki bulionu warzywnego,
    1 puszka zielonego groszku,
    1/2 szklanki płatków owsianych,
    2 jajka,
    2 obrane ząbki czosnku,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sól, pieprz do smaku.

    Dodatkowo
    bułka tarta do panierowania,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki kaszy jaglanej zalać gorącym bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Ostudzić.
  • 2. Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić.
  • 3. Do wystudzonej kaszy dodać dwa jajka, namoczone płatki owsiane, groszek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane i natkę pietruszki.
  • 4. Masę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kasza jaglana Natka pietruszki Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować