Leczo wegetariańskie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Leczo idealny dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie

Składniki:

  • Leczo wegetariańskie - 4 porcje

    2 średnie cukinie
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    1 papryka biała
    3 ostre węgierskie papryczki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    garść natki pietruszki
    garść liści bazylii
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżka oliwy lub oleju
    sól i pieprz do smaku

Leczo wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa kroimy 1. Warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.
  • Podsmażamy warzywa do miękkości 2. Na rozgrzaną patelnię/wok wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną paprykę i podsmażamy około 5 minut. Gdy papryka zwiędnie dodajemy cukinię, pokrojone papryczki i przyprawy - smażymy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekane zioła. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

    Smacznego :)

Porady

W wersji mięsnej pod koniec smażenia warzyw dodajemy podsmażoną kiełbaskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy