Bliny z łososiem w sosie jogurtowo - bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na najpopularniejsze danie kuchni rosyjskiej :)

  • 30 min

Składniki:

  • Bliny (około 15 placków)
    1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
    1 i 1/4 szklanki kefiru (400 g)
    1 małe jajo
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju

    200 g łososia wędzonego

    Sos jogurtowo-bazyliowy:
    2 x 180 g jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    garść listków bazylii
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bliny z łososiem w sosie jogurtowo - bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na bliny 1. W dużej misce ubijamy jajo na puszystą masę, stopniowo dodajemy kefir, olej i mieszamy na małych obrotach.
    W mniejszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Następnie mąkę stopniowo dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę.
  • Placki smażymy z obu stron na złoto 2. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto.
  • sos jogurtowo bazyliowy 3. Sos:
    Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku - całość mieszamy.
  • 4. Bliny podałam przełożone sosem jogurtowo-bazyliowym i łososiem wędzonym:
    sałata - placek - łosoś - sos - placek - łosoś - sos - placek - sos - łosoś

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować