Kotleciki skubane

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem emerytowaną, ale bardzo zajętą nauczycielką. Interesuję się kulturą i sztuką, w tym kulinarną Wschodu. I cieszę się życiem.

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 1 średnia cebula
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki vegety
    ● 2 łyżeczki maggi
    ● 4 łyżeczki oliwy
    ● 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ● pieprz do smaku
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki skubane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki skubane 1. Filet z kurczaka kroimy
    w dość dużą kostkę. Cebulę
    również kroimy w kostkę.
  • 2. Przygotowujemy marynatę:
    vegetę, maggi, oliwę, paprykę
    i pieprz mieszamy z oliwą. Kurczaka
    z cebulą zalewamy marynatą
    i zostawiamy na 12 godzin
    (lub na noc).
  • 3. Oddzielamy żółtka od białek.
    Z białek ubijamy sztywną pianę
    i cały czas ubijając, dodajemy
    dwa żółtka, a na koniec dwie
    łyżki mąki ziemniaczanej i jeszcze
    chwilę ubijamy. Ubitą masę
    przekładamy do zamarynowanego
    kurczaka i mieszamy.
  • 4. Nabieramy porcje masy (po
    2 łyżki), kładziemy na gorący
    tłuszcz, formując kotleciki,
    i smażymy. Podajemy gorące,
    od razu po usmażeniu.

Porady

● Do masy z mięsem kurczaka można dodać łyżkę drobno startego żółtego sera. ● Kotleciki będą bardziej urozmaicone, gdy dodamy do nich kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek i łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.42 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotleciki warzywne

To może cię zainteresować