Ciasto skubane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,margaryny,cukru pudru,proszku do pieczenia i roztopionego smalcu oraz 5 żółtek zarobić ciasto. Podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować powidłami śliwkowymi. Wymieszać razem ze sobą następujące składniki: 10 dkg orzechów włoskich,10 dkg rodzynek sułtańskich,10 dkg pokrojonych drobno śliwek,10 dkg pokrojonych drobno moreli,10 dkg żurawiny,10 dkg płatków migdałowych i 10 dkg wiórków kokosowych. Podzielić mieszankę bakaliową na 2 równe części. Pierwszą część mieszanki bakaliowej rozsypać na całej powierzchni powideł śliwkowych. Drugą część ciasta zmieszać z 2 łyżkami kakao,dodać olejek rumowy. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach na powidła z bakaliami. Ubić sztywną pianę z 5 białek. Podczas ucierania dodawać stopniowo,po 1 łyżce cukru pudru. Ucierać,aż cukier puder wymiesza się z pianą z białek. Pianę z białek lekko wymieszać,aby dało się rady ją wylać na ciemne ciasto. Pianę z białek wylać na ciemne ciasto.
Trzecią część ciasta zmieszać z pozostałymi bakaliami i skubać ciasto na pianę z białek.
Tak przygotowane ciasto wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki. Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i pozostawić ją do ostudzenia. Wstawić polewę czekoladową do lodówki i poczekać,aż polewa czekoladowa zacznie tężeć. Tężejącą polewą czekoladową równomiernie polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki,aż polewa czekoladowa stężeje. Wyciągnąć ciasto z lodówki i wierzch ciasto suto posypać cukrem pudrem. Wstawić ciasto na noc do lodówki. Ciasto wyciągnąć z lodówki i blachówkę z ciastem przykryć folią aluminiową i wstawić ciasto na noc do lodówki. Po czym wyciągnąć ciasto z lodówki i wynieść do piwnicy,jeżeli nie macie w domu piwnicy do pozostawić ciasto w lodówce(ale najlepiej ciasto wynieść do piwnicy. Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na 1 noc. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki i poczekać,aż do czasu podania. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Ciasto należy zjeść w ciągu 2 tygodni.
Rewelacja! Pychotka! Palce Lizać!
Smacznego!
Komentarze