Ciasto Skubane

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto przepyszne,rewelacyjnie smakuje,to ciasto jest wyborne. To jest moje ulubione ciasto na Święta Bożego Narodzenia.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
    1 margaryna ,,Palma'' z murzynkiem,
    1 słoik powideł śliwkowych,
    5 jajek,
    2 łyżki gorzkiego kakao,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki roztopionego smalcu,
    5 i 1/2 szklanki cukru pudru,
    10 dkg orzechów włoskich,
    10 dkg rodzynek sułtańskich,
    10 dkg suszonych śliwek,
    10 dkg suszonych moreli,
    10 dkg suszonej żurawiny,
    10 dkg płatków migdałowych,
    10 dkg wiórków kokosowych,
    1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej,
    1 opakowanie wiórków kokosowych do posypania na polewę czekoladową,
    1 buteleczka rumowego aromatu do ciast,
    cukier puder do smaku,
    papier do pieczenia,
    folia spożywcza.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto skubane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,margaryny,cukru pudru,proszku do pieczenia i roztopionego smalcu oraz 5 żółtek zarobić ciasto. Podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować powidłami śliwkowymi. Wymieszać razem ze sobą następujące składniki: 10 dkg orzechów włoskich,10 dkg rodzynek sułtańskich,10 dkg pokrojonych drobno śliwek,10 dkg pokrojonych drobno moreli,10 dkg żurawiny,10 dkg płatków migdałowych i 10 dkg wiórków kokosowych. Podzielić mieszankę bakaliową na 2 równe części. Pierwszą część mieszanki bakaliowej rozsypać na całej powierzchni powideł śliwkowych. Drugą część ciasta zmieszać z 2 łyżkami kakao,dodać olejek rumowy. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach na powidła z bakaliami. Ubić sztywną pianę z 5 białek. Podczas ucierania dodawać stopniowo,po 1 łyżce cukru pudru. Ucierać,aż cukier puder wymiesza się z pianą z białek. Pianę z białek lekko wymieszać,aby dało się rady ją wylać na ciemne ciasto. Pianę z białek wylać na ciemne ciasto.
    Trzecią część ciasta zmieszać z pozostałymi bakaliami i skubać ciasto na pianę z białek.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki. Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i pozostawić ją do ostudzenia. Wstawić polewę czekoladową do lodówki i poczekać,aż polewa czekoladowa zacznie tężeć. Tężejącą polewą czekoladową równomiernie polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki,aż polewa czekoladowa stężeje. Wyciągnąć ciasto z lodówki i wierzch ciasto suto posypać cukrem pudrem. Wstawić ciasto na noc do lodówki. Ciasto wyciągnąć z lodówki i blachówkę z ciastem przykryć folią aluminiową i wstawić ciasto na noc do lodówki. Po czym wyciągnąć ciasto z lodówki i wynieść do piwnicy,jeżeli nie macie w domu piwnicy do pozostawić ciasto w lodówce(ale najlepiej ciasto wynieść do piwnicy. Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na 1 noc. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki i poczekać,aż do czasu podania. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Ciasto należy zjeść w ciągu 2 tygodni.
    Rewelacja! Pychotka! Palce Lizać!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kotleciki skubane

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować