Te drobiowe kotleciki są przepyszne i bardzo często goszczą w moim domu. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Kotleciki wręcz rozpływają się w ustach.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600g)
Marynata:
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany (płaskie)
2 łyżki oleju
5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
1/4 łyżeczki papryki ostrej
pieprz (do smaku)
Ponadto:
olej do smażenia
Kotleciki szu szu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Mięso dokładnie poryć marynatą oraz wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na rozgrzanym oleju należy smażyć kotleciki.
(Powinny być zarumienione z obu stron.)
Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Komentarze