Kotleciki Szu Szu

4.48 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Te drobiowe kotleciki są przepyszne i bardzo często goszczą w moim domu. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Kotleciki wręcz rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600g)
    Marynata:
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany (płaskie)
    2 łyżki oleju
    5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
    2 ząbki czosnku
    3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    pieprz (do smaku)
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki szu szu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
    Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm.
    Mięso dokładnie poryć marynatą oraz wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie na rozgrzanym oleju należy smażyć kotleciki.
    (Powinny być zarumienione z obu stron.)
    Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować