Kostka serowa z czekoladą i galaretką

3.82 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , ciekawe w smaku , doskonałe ciasto do kawy czy herbaty. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a radość ogromna, gdy w oka mgnieniu znika z talerzy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    2 jajka
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki zaparzonej, wystudzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    Masa serowa :
    500 g twarogu mielonego
    400 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki wody mineralnej
    1 galaretka agrestowa
    3/4 szklanki wrzącej wody
    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
    70 g tartej czekolady
    Galaretka zielona :
    1 galaretka agrestowa
    2 szklanki wrzącej wody
    1 płaska łyżeczka żelatyny

    Masa śmietankowa:
    500 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka agrestowa
    1 płaska łyżka żelatyny
    3 łyżki wody mineralnej
    3/4 szklanki wody wrzącej
    2-3 krople aromatu śmietankowego
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
    3 łyżki posiekanej czekolady
Wystaw ocenę:

3.82 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka serowa z czekoladą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka serowa z czekoladą i galaretką 1. Jajka , cukier i sól miksuję na puch , ciągle miksując dodaję olej , zmniejszam obroty miksera dodaję obie mąki zmieszane z kakao i proszkiem do pieczenia , miksuję do połączenia . Ciasto przekładam do blaszki , piekę ok . 15 minut , studzę . Z ciasta zdejmuję wierzchnią skórkę , układa do blaszki , skrapiam herbatą zmieszaną z cukrem .
  • Kostka serowa z czekoladą i galaretką 2. Wodą mineralną zalewam żelatynę , mieszam , po 10 minutach dodaję galaretkę , zalewam wrzątkiem wody , mieszam , studzę . Do twarogu dodaję jogurt , cukier puder , aromat śmietankowy , miksuję , dodaję dobrze wystudzoną galaretkę , miksuję na puszystą masę , dodaję czekoladę , mieszam , przekładam na przygotowane ciasto . Ciasto wstawiam do lodówki na ok . pół godziny .
  • Kostka serowa z czekoladą i galaretką 3. Żelatynę mieszam z galaretką , zalewam wrzątkiem wody , mieszam , galaretkę studzę , wstawiam do lodówki , co kilka minut mieszam , czekam aż galaretka zacznie gęstnieć i taką wylewam na masę serową , wstawiam do lodówki na ok . godzinę - do zastudzenia galaretki .
  • Kostka serowa z czekoladą i galaretką 4. Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , po 10 minutach dodaję galaretkę , zalewam wrzątkiem wody , mieszam , studzę . Śmietanę miksuję z cukrem pudrem i aromatem śmietankowym na puch , ciągle miksując dodaję stopniowo wystudzoną galaretkę , masę wylewam na galaretkę , wstawiam do lodówki na około godzinę , posypuję posiekaną czekoladą.

Porady

Aby ciasto się udało , galaretki należy dobrze wystudzić. Do przygotowania ciasta należy doliczyć czas studzenia galaretek i zastygania warstw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować