Kruchy spód, wybitnie korzenne nadzienie z jabłek i gruszek oraz słodka kruszonka z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g miękkiej margaryny lub masła
100 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
125 g miękkiej margaryny lub masła
200 g cukru
Nadzienie:
750 g jabłek bez skórki i gniazd nasiennych (świeże lub z kompotu)
550 g gruszek bez gniazd nasiennych (świeże lub z kompotu)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
5 łyżeczek cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki goździków mielonych
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
cukier do smaku
Korzenny jabłecznik z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść. Blachę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem.
2.Na nadzienie jabłka zetrzeć na tarce ogrubych oczkach. Dodać proszek budyniowy i przyprawy. Gruszki pokroić na małe kawałki i dołożyć do jabłek - wymieszać. Całość dosłodzić wg uznania. Przygotowane nadzienie wyłożyć na surowe ciasto.
3.Na końcu zagnieść kruszonkę i przykryć nią nadzienie owocowe.
4.Piec 50 min (200 st. C).
Porady
Gotowy jabłecznik po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie polukrować.
Komentarze