Korzenny jabłecznik z gruszkami

0 (0 ocen)

Kruchy spód, wybitnie korzenne nadzienie z jabłek i gruszek oraz słodka kruszonka z dodatkiem mąki kukurydzianej.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g miękkiej margaryny lub masła
    100 g cukru
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    150 g mąki pszennej
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    125 g miękkiej margaryny lub masła
    200 g cukru

    Nadzienie:
    750 g jabłek bez skórki i gniazd nasiennych (świeże lub z kompotu)
    550 g gruszek bez gniazd nasiennych (świeże lub z kompotu)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    5 łyżeczek cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki goździków mielonych
    1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenny jabłecznik z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny jabłecznik z gruszkami 1. Składniki na ciasto zagnieść. Blachę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem.
  • Korzenny jabłecznik z gruszkami 2. Na nadzienie jabłka zetrzeć na tarce ogrubych oczkach. Dodać proszek budyniowy i przyprawy. Gruszki pokroić na małe kawałki i dołożyć do jabłek - wymieszać. Całość dosłodzić wg uznania. Przygotowane nadzienie wyłożyć na surowe ciasto.
  • Korzenny jabłecznik z gruszkami 3. Na końcu zagnieść kruszonkę i przykryć nią nadzienie owocowe.
  • Korzenny jabłecznik z gruszkami 4. Piec 50 min (200 st. C).

Porady

Gotowy jabłecznik po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować