Kopytka ziemniaczano - marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na kopytka, które zrobiłam z dodatkiem startej marchewki. Trochę inne w smaku ale równie pyszne jak tradycyjne. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 290 g ugotowanych ziemniaków
    90 gram obranej marchewki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej
    2 szkl mąki
    1 -2 łyżki mąki do podsypania
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    woda do gotowania
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Kopytka ziemniaczano - marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do miski i dodajemy jajko oraz startą marchewkę i sól. Mieszamy do połączenia i wsypujemy mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i łyżkę oleju oraz dodajemy sól, zagotowujemy.
    Stolnice posypujemy mąką i wykładamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy na kopytka.
    Wkładamy do gotującej się wody i mieszamy, gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
    Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować