Kopytka ziemniaczano - selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w sporą kostkę, myjemy i wkładamy do zagotowanej wody z solą, gotujemy. Ugotowane przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i wkładamy pokrojoną cebulę z kiełbasą, przesmażamy na złoty kolor. Odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki i seler przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie z olejem, gotowe kopytka przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Kopytka wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną omastą.
Komentarze