Kopytka ziemniaczano - selerowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne kopytka. Kopytka z dodatkiem selera są mięciutkie, a podane ze smażoną cebulką i kiełbaską smakują wybornie. Polecam na obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
    30 dag selera
    woda do gotowania
    1 łyżeczka soli do gotowania
    1 jajko
    2 szkl mąki pszennej
    mąka do podsypania
    1/2 łyżeczki soli
    1 duża cebula
    10 dag kiełbasy
    2 - 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Kopytka ziemniaczano - selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w sporą kostkę, myjemy i wkładamy do zagotowanej wody z solą, gotujemy. Ugotowane przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
    W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i wkładamy pokrojoną cebulę z kiełbasą, przesmażamy na złoty kolor. Odstawiamy.
    Ugotowane ziemniaki i seler przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka.
    Gotujemy w osolonej wodzie z olejem, gotowe kopytka przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Kopytka wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną omastą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować