Kopytka ziemniaczano-dyniowe z sosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie i smaczne :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kopytka:
    1 kg ziemniaków
    1/2 dyni piżmowej
    1 jajko
    1,5 szklanki maki
    sól, pieprz
    sos:
    1/2 kg szynki wieprzowej
    1/2 kg fasolki szparagowej
    2 cebule
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    kilka gałązek tymianku
    1/2 łyżki maki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopytka ziemniaczano-dyniowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, a obraną i pokrojoną na kawałki dynię ugotować na parze lub upiec. Wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posypać sola i pieprzem, dodać 1 szklanką maki i zagnieść. Resztą mąki podsypać ciasto ziemniaczane, podzielić na 3-4 porcje, uformować długie ruloniki i i pokroić na ukośne 2-centymetrowe kluski. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować minutę od wypłynięcia.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Obsmażyć. Zalać wodą, posypać słodka i ostrą papryką i ziołami, i dusić do miękkości mięsa. Z fasolki usunąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać mięsa, gotować jeszcze 10 minut. Posolić i dodać listki tymianku. Podawać z kopytkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Fasolka szparagowa Wieprzowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować