Kopytka ziemniaczano-dyniowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, a obraną i pokrojoną na kawałki dynię ugotować na parze lub upiec. Wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posypać sola i pieprzem, dodać 1 szklanką maki i zagnieść. Resztą mąki podsypać ciasto ziemniaczane, podzielić na 3-4 porcje, uformować długie ruloniki i i pokroić na ukośne 2-centymetrowe kluski. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować minutę od wypłynięcia.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Obsmażyć. Zalać wodą, posypać słodka i ostrą papryką i ziołami, i dusić do miękkości mięsa. Z fasolki usunąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać mięsa, gotować jeszcze 10 minut. Posolić i dodać listki tymianku. Podawać z kopytkami. Smacznego :)
Komentarze