Koperty schabowe z kalafiorem i kurkami

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kotlety schabowe można przygotować je w postaci kopert wypełnionych ulubionym farszem :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 plastry schabu (ok.500g)
    200 g kurek
    250 g różyczek kalafiora 
    5 pomidorków koktajlowych
    150 g startego żółtego sera
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    1-2 jajka
    bułka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Koperty schabowe z kalafiorem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu dokładnie rozbić. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Różyczki kalafiora ugotować na pół twardo w lekko posolonej wodzie. Wystudzić, w razie konieczności drobniej pokroić i przełożyć do miski. Kurki podsmażyć na oleju do miękkości, pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski razem z przekrojonymi na pół pomidorkami. Dodać starty, żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Koperty schabowe z kalafiorem i kurkami 2. Tak przygotowany farsz rozłożyć na połowie kotleta schabowego. Przykryć drugą połową mięsa, tworząc kopertę (boki spiąć wykałaczkami lub dokładnie przyklepać).
  • 3. Koperty panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować