Kompot z suszu

4.5 (152 ocen)

Aromatyczny, tradycyjny napój wigilijny

Składniki:

  • Składniki
    10 suszonych śliwek
    ok. 20 cząstek suszonych jabłek
    ok. 20 cząstek suszonych gruszek
    ok. 2 - 3 łyżki miodu
    1 laska cynamonu
    4 goździki
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot

Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka. Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód.
  • 2. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i goździki. Później z kompotu wyjąć goździki i cynamon. Przyprawić sokiem z cytryny. Jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu albo cukier.

Porady

kolor kompotu z każdą chwilą ciemnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować