Kompot gruszkowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny domowy kompot będzie idealnym napojem do obiadu, co roku robię spore zapasy różnych kompotów wolimy domowe napoje niż ze sklepu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg twardych słodkich gruszek

    Po 2 łyżki cukru na słoik 500 ml
    gorąca przegotowana woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kompot gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać a następnie przekroić na pół i pozbyć się pestek, do słoików włożyć gruszki, zasypać cukrem i zalać gorącą przegotowaną wodą. Kompoty pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania wody. Zimne słoiki wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 4 słoiki o pojemności 500 ml. Gruszek należy użyć twardych słodkich inaczej miękkie nam się rozpadną w kompocie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować