Marynowane gruszki słodko-kwaśne

4.46 (157 ocen)

  • 60 min

Marynowane gruszki są słodko-kwaśne, jędrne i rozpływają się w ustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować.

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 kg gruszek, najlepsze klapsy
    • 250 ml octu
    • 4 litry wody
    Syrop
    • 1 butelka 500 ml octu 10%
    • niecałe 2 butelki wody
    • 4,5 szklanki cukru
    • kilka goździków
    • kora cynamonu
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Gruszki w occie

Marynowane gruszki słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć środek.
    • Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały.
    • Składniki na syrop zagotować.
    • Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia.
    • Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować 10 minut od momentu zagotowania.
    • Gruszki powkładać do słoików, zalać gorącym syropem, z którego wyjąć goździki i cynamon, mocno dokręcić zakrętki, odwrócić do góry dnem i "pod kocyk".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować