Roladki mogą być zarówno daniem obiadowym jak i zimną przekąską. Choć brakuje koloru niebieskiego po przekrojeniu roladki to środek kojarzy mi się z logiem Windowsa stąd moje skojarzenie z komputerem
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- pierś z indyka: 1 kilogram
- marchewka: 2 sztuki
- ogórki kiszone: 2 sztuki
- jajka gotowane na twardo: 2 sztuki
- żółtys ser: 10 dekagramów
- olej słonecznikowy: 3 łyżki
- pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
- liść laurowy: 2 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- kostka bulionu drobiowego: 1 sztuka
- woda gorąca: 0.5 litra
- masło klarowane: 2 łyżki
- grube białe nici kuchenne: 1 opakowanie
- sos sojowy,: 0.5 szklanki
- sok z połowy cytryny: 0.5 sztuki
Kolorowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umieścić w misce i zalać sosem sojowym i sokiem z połowy cytryny. Przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Pierś wyjąć z lodówki i z marynaty na deskę, rozciąć na połowę ale nie do końca tak aby poszerzyć płat mięsa. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nie wylewać marynaty. Obrać ze skórki marchewkę i ogórek, ugotować jajka na twardo wszystko pokroić na ćwiartki, ser w słupki. Na mięsie ułożyć po kawałku marchewkę, ogórek, jajko i żółty ser. Zwinąć w roladkę i zasznurować grubymi nićmi. Roladki włożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć ze wszystkich stron. Wyjąć z patelni i włożyć do garnka, zalać rosołem i marynatą. Dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie. Gotować ok. pół godziny. Roladki wyjąć z garnka i osuszyć. I znów smażyć na patelni na klarowanym maśle na złoty kolor. Pokrojone roladki z indyka podajemy z pieczywem na zimno jako przekąskę lub jako danie obiadowe na gorąco z sosem grzybowym i kaszą gryczaną.
Komentarze