Można je nadziewać dowolnymi farszami, zawijać i kroić na roladki, które świetnie się sprawdzą jako przekąska na każdej imprezie. Roladki można podać z małymi wykałaczkami:)
Kolorowe roladki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki żółte: Do miski wlać mleko, wbić jajko i dodać sól, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, curry i kurkumę, zmiksować (w razie gdy ciasto naleśnikowe jest za blade, należy dosypać odrobinę więcej kurkumy, aby masa była intensywnie żółta). Smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron.
2.
Naleśniki zielone: Do miski wlać mleko, wbić jajko i dodać sól, pieprz i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, zmiksowane listki bazylii i natkę pietruszki oraz zioła prowansalskie, zmiksować (w razie gdy ciasto naleśnikowe jest za blade, należy dodać odrobinę więcej zieleniny, aby masa była intensywnie zielona). Smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron.
3.Naleśniki czerwone: Do miski wlać mleko, wbić jajko i dodać sól, pieprz i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, koncentrat pomidorowy (ketchup), słodką paprykę, chilli i zmiksować (w razie gdy ciasto naleśnikowe jest za blade, należy dodać odrobinę więcej koncentratu lub ketchupu, aby masa była intensywnie czerwona). Smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron.
4.Nadzienie: Paprykę, ogórki, szynkę i żółty ser pokroić w małą kosteczkę. Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem. Połączyć serową masę z resztą składników.
Na usmażone wcześniej naleśniki ułożyć nadzienie i zawijać ściśle w rulon. Następnie włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić naleśnikowe rulony na kawałki.
Komentarze