Kolorowe roladki -hitem rodzinnego przyjęcia

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolorowe roladki zachwycą gości nie tyko wyglądem , ale przede wszystkim pysznym smakiem :) Na talerzu wyglądają pięknie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Roladka żółta
    Składniki:

    350g sera żółtego typu liliput
    300g pieczarek
    1 pierś z kurczaka- około 350g
    1 średnia cebula
    ½ szkl. majonezu
    3 jajka

    Roladka pomidorowa:
    składniki:
    3 jajka
    120 ml gorącej wody
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie, oregano, bazylia

    Roladka zielona:

    250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
    2 jajka
    1 płaska łyżki mąki pszennej
    1/2 serka śmietankowego typu Almette
    1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
    100 g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Kolorowe roladki -hitem rodzinnego przyjęcia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie roladki żółtej:
    Kroki wykonania:

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez i jajka, wymieszać, następnie wylać na blachę (wymiary około 30cm x 45cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem, piec około 15-20 minut w 180˚C. Pierś pokroić jak na kotlety schabowe i rozbić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną w kostkę cebulą. Na jeszcze ciepły placek serowy ułożyć rozbite piersi oraz pieczarki. Zwinąć roladę i zapiekać jeszcze 25 minut w 180˚C. Do zapiekania zwiniętej rolady można użyć wąskiej blachy „keksówki” by rolada serowa się nie rozpadła. Smacznego :)

    Wykonanie roladki pomidorowej:
    Żółtka oddzielamy od białek, a następnie je miksujemy, dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, żółty ser i olej. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Dalej mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie powstałą pianę łączymy z ciastem pomidorowym, delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Wyciągamy ciasto i odstawiamy je do momentu, aż ostygnie. Następnie część mniej gładką ciasta smarujemy serkiem ziołowym, układamy plastry szynki i zawijamy w roladę. Przed podaniem chłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm i gotowe ;)

    Wykonanie roladki zielonej:

    Szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować w rozdrabniaczu lub w melakserze na małe drobinki szpinaku, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie ostudzić.
    Mrożony szpinak należy dokładnie rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dokładnie ostudzić.
    Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
    Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozpropwadzić po całej powierzchni dna.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 10 minut. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i w takiej postaci całkowicie ostudzić.
    Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować