Kolorowe jajka w majonezie z groszkiem podane na liściach sałaty

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne, proste i efektowne danie które świetnie będzie wyglądało na stole podczas świąt Wielkanocnych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
    3 średniej wielości buraki
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    300 ml wody
    100 ml soku jabłkowego
    2 łyżeczki octu jabłkowego

    dodatkowo:

    liście sałaty
    majonez
    puszka zielonego groszku konserwowego
    świeżo zmielony pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Kolorowe jajka w majonezie z groszkiem podane na liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek.

    Buraki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, soli do smaku i szczyptę pieprzu a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy buraki, dodajemy sok z jabłka oraz octu jabłkowego.

    Do dużego słoika dajemy obrane jajka i zalewamy wywarem buraczanym. Przykrywamy lub zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz. a najlepiej na całą noc.

    Rano wyciągamy jajka z zalewy i przekrawamy je na pół. Na talerz kładziemy liście sałaty które smarujemy majonezem. Przekrojone na pół jajka kładziemy na talerz z sałatą, wokoło posypujemy zielonym groszkiem konserwowym i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotowe.

Porady

wywaru nie wylewamy - przyda się do zrobienia np. zabielanego barszczu z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Buraki Sałata Groszek konserwowy Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować