To pyszne, proste i efektowne danie które świetnie będzie wyglądało na stole podczas świąt Wielkanocnych.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
8-10 jajek ugotowanych na twardo
3 średniej wielości buraki
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
300 ml wody
100 ml soku jabłkowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
Kolorowe jajka w majonezie z groszkiem podane na liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek.
Buraki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, soli do smaku i szczyptę pieprzu a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy buraki, dodajemy sok z jabłka oraz octu jabłkowego.
Do dużego słoika dajemy obrane jajka i zalewamy wywarem buraczanym. Przykrywamy lub zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz. a najlepiej na całą noc.
Rano wyciągamy jajka z zalewy i przekrawamy je na pół. Na talerz kładziemy liście sałaty które smarujemy majonezem. Przekrojone na pół jajka kładziemy na talerz z sałatą, wokoło posypujemy zielonym groszkiem konserwowym i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotowe.
Porady
wywaru nie wylewamy - przyda się do zrobienia np. zabielanego barszczu z ziemniakami.
Komentarze