Kolorowe ciasteczka z lukrem i marmoladą

0 (0 ocen)

  • Średni

Moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa. Mama co prawda robiła bez barwnika, ale ja postanowiłam je trochę pokolorować :-)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - margaryna: 125 gramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - cukier puder: 1.5 łyżki
    LUKIER:
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 110 gramów
    - Kolorowe barwniki w proszku: 1 szczypta
    DO PRZEłOżENIA:
    - marmolada różana: 1 opakowanie
    - powidła śliwkowe: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowe ciasteczka z lukrem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek i i cukru pudru zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.


    W czasie gdy ciasto się chłodzi ubijamy na sztywną pianę białko a następnie mieszamy je z cukrem pudrem. Lukier rozlewamy do miseczek i "kolorujemy" szczyptą barwnika.

    Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180' i pieczemy ciasteczka ok. 10-12 minut.

    Ciasteczka przekładamy marmoladą wymieszaną z powidłami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować