Tartaletki z jabłkiem i bezą

4.5 (187 ocen)

Tartaletki z jabłkami i bezą są strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    125g masła lub margaryny

    4 duże jabłka najlepiej kwaśne
    Sok z cytryny
    Cukier
    1/4 szklanki wody

    2 białka
    110g cukru pudru
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery Beza

Tartaletki z jabłkiem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewam na stolnicę, dodaję cukier puder, żółtko, śmietanę i margarynę, składniki drobno siekam nożem i zagniatam ciasto.

    Foremki do babeczek smaruję margaryną, wykładam je ciastem i odkładam do lodówki.

    Jabłka obieram i kroję w niedużą kostkę,wrzucam je do garnka polewam je sokiem z cytryny, zalewam wodą i gotuję aż woda wyparuje a jabłka zrobią się miękkie, ja nie dodawałam cukru ponieważ moje jabłka były słodkie.

    Babeczki wykładam jabłkami i piekę je w piekarniku nagrzanym do 190' przez 15-20 minut.

    W międzyczasie ubijam na sztywno białka z solą, a następnie z cukrem pudrem, bezę kładę na tartaletkach i piekę jeszcze około 5 minut aż wierzchy się ładnie zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować