Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

0 (0 ocen)

Lekko pikantne, fantastyczne pierożki z kaszą. Świetna przekąska do zimnego piwa.

Składniki:

  • Ciasto:

    150g mąki pszennej
    100ml ciepłej wody
    8g drożdży świeżych
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki papryki ostrej
    0,5 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżka oleju

    Farsz:

    1 woreczek kaszy gryczanej
    70g serka koziego
    1 cebula
    Sól i pieprz

    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalewam je mlekiem i dodaję pozostałe składniki.

    Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzinę.

    Kaszę gotuję wg. przepisu na opakowaniu, cebulkę siekam i podsmażam na niedużej ilości oleju, dodaję serek i dokładnie mieszam, na koniec doprawiam całość do smaku.

    Ciasto rozwałkowuję, szklanką wykrawam kółka, na każde kółko nakładam farsz i zlepiam ciasto jak pierogi.

    Pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam na 20 minut.

    Po tym czasie smaruję je rozkłóconym jajkiem i piekę w 190' aż się ładnie zarumienią.

    Najlepsze są na ciepło.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza gryczana Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

pierogi pieczone z kasza gryczaną i ziemniakami

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować