Ciasteczka z lukrem, marmoladą i wiórkami

3 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Niesamowicie pyszne, kruchutkie, dosłownie rozpływają się w ustach.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    300 g mąki pszennej
    250 g masła
    3 żółtka


    LUKIER:

    1 białko
    135 g cukru pudru


    PONADTO:

    wiórki kokosowe
    marmolada wieloowocowa
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka z lukrem, marmoladą i wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 4 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 3,5 cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Białko zmiksować z cukrem pudrem do momentu połączenia składników.
    Wierzch ciasteczek posmarować przygotowanym lukrem.
    Piec ok 12 - 15 min w 180 stopniach.
    Wystudzić.
    Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą wieloowocową.
    Sklejać ze sobą po dwa ciasteczka.
    Brzegi maczać w wiórkach kokosowych.

Porady

Można przełożyć również masą budyniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować