Kołocz Śląski Z Serem I Posypką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kołocz ma piękną formę w kształcie słoneczka i będzie nie tylko pięknie prezentował się na stole, ale i przecudownie smakował.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia

    Ciasto drożdżowe:

    115 g mleka
    12 g świeżych drożdży
    335 g mąki typ 500
    50 g masła
    80 g jaj
    10 g żółtka
    35 g cukru
    szczypta soli
    świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
    białko do smarowania ciasta
    bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia

    Nadzienie serowe:
    250 g twarogu śmietankowego
    70 g jaj
    10 g żółtka
    50 g cukru
    świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
    1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
    jeden budyń bez cukru, waniliowy (40 g )
    30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    30 g rodzynek
    30 g suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce

    Kruszonka:
    35 g cukru
    35 g masła
    70 g mąki pszennej typ 480
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
    Przepis z moimi lekkimi zmianami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Kołocz śląski z serem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe

    1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
    2. Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy. Ucieramy jaja, żółtko i cukier, a następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiamy ręcznie. Po minucie dodajemy sól i kontynuujemy wyrabianie. Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Pamiętając aby przegnieść ciasto co 30 minut.
  • 2. Nadzienie


    3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem.
    4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
    5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
  • 3. Kruszonka

    6. Składniki na kruszonkę szybciutko ze sobą połączyć i schować do lodówki.
  • Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 4. Formowanie i pieczenie


    7. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i dzielimy na dwie równe części.
    8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3.
    9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić
  • Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 5. 10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową.
    11. Zalepiamy dokładnie brzegi.
  • Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 6. 12. Na środku ciasta kładziemy ring/wykrawaczkę lub małą miseczkę. Od ringu do zewnętrznej krawędzi kołacza wykonujemy 8 nacięć, tworząc 8 równych kawałków nadzianego ciasta.
  • Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 7. Każdy z kawałków sklejamy delikatnie na krawędziach i skręcamy. Następnie kawałki wydłużamy delikatnie, rozciągając je i zwężając mocno przy końcach. Cały kołacz powinien teraz przypominać słońce z trójkątnymi promieniami.
  • Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 8. Na sam koniec przykrywamy kołocz folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
    Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta.
    13. Po wyrośnięciu ciasta, wierzch nacinamy fantazyjnie, smarujemy białkiem i równomiernie obsypujemy kruszonką.
    Pieczemy w temperaturze 180-190°C przez około 40-50 minut.

    Źródło - przepis zmodyfikowany od Michała Brysia z "Bake off"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Drożdże Rodzynki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować