Kołocz ma piękną formę w kształcie słoneczka i będzie nie tylko pięknie prezentował się na stole, ale i przecudownie smakował.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia
Ciasto drożdżowe:
115 g mleka
12 g świeżych drożdży
335 g mąki typ 500
50 g masła
80 g jaj
10 g żółtka
35 g cukru
szczypta soli
świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
białko do smarowania ciasta
bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia
Nadzienie serowe:
250 g twarogu śmietankowego
70 g jaj
10 g żółtka
50 g cukru
świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
jeden budyń bez cukru, waniliowy (40 g )
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g rodzynek
30 g suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce
Kruszonka:
35 g cukru
35 g masła
70 g mąki pszennej typ 480
2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
Przepis z moimi lekkimi zmianami
Kołocz śląski z serem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe
1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2. Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy. Ucieramy jaja, żółtko i cukier, a następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiamy ręcznie. Po minucie dodajemy sól i kontynuujemy wyrabianie. Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Pamiętając aby przegnieść ciasto co 30 minut.
2.Nadzienie
3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem.
4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
3.Kruszonka
6. Składniki na kruszonkę szybciutko ze sobą połączyć i schować do lodówki.
4.Formowanie i pieczenie
7. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i dzielimy na dwie równe części.
8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3.
9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić
5.10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową.
11. Zalepiamy dokładnie brzegi.
6.12. Na środku ciasta kładziemy ring/wykrawaczkę lub małą miseczkę. Od ringu do zewnętrznej krawędzi kołacza wykonujemy 8 nacięć, tworząc 8 równych kawałków nadzianego ciasta.
7.Każdy z kawałków sklejamy delikatnie na krawędziach i skręcamy. Następnie kawałki wydłużamy delikatnie, rozciągając je i zwężając mocno przy końcach. Cały kołacz powinien teraz przypominać słońce z trójkątnymi promieniami.
8.Na sam koniec przykrywamy kołocz folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta.
13. Po wyrośnięciu ciasta, wierzch nacinamy fantazyjnie, smarujemy białkiem i równomiernie obsypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180-190°C przez około 40-50 minut.
Źródło - przepis zmodyfikowany od Michała Brysia z "Bake off"
Komentarze