Śląski kołocz z serem

4.49 (168 ocen)

Tradycyjny Śląski kołocz z serem i rodzynkami jest stałym gościem zarówno odpustowym jak i weselnym. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

    Rozczyn:
    40 g świeżych drożdży
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    1/4 szkl ciepłego mleka

    Ciasto:
    cały powyższy rozczyn
    100 g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    120 g stopionego, ciepłego masła
    3/4 szkl ciepłego mleka

    Posypka:
    200 g zimnego masła
    160 g cukru pudru
    250 g mąki pszennej
    2 żółtka
    1 łyżka naturalnego kakao

    Masa serowa:
    125 g miękkiego masła
    1 szkl cukru
    5 dużych jajek+ 1 białko pozostałe z posypki
    1,5 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie
    2 łyżki soku z cytryny
    1 op. budyniu śmietankowego (40 g)
    1 łyżka kaszy manny

    Dodatkowo:
    białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląski kołocz z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder umieścić w misce. Wyrobić palcami na kruszonkę, po czym podzielić na dwie równe części. Jedną zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę (posypkę można również przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc). Do drugiej części dodać kakao i również zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce.
  • 2. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do "ruszenia drożdży".



  • 3. Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.



    Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).




    Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 4. W międzyczasie przygotować masę serową: Masło utrzeć do puszystości z cukrem. Pod koniec ubijania dodać jajka oraz białko, miksować. Na koniec dodać pozostałe składniki (ser, sok z cytryny, budyń oraz kaszę mannę) i dokładnie zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.




    Masę serową przelać na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta tak jak pierwszą rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć go na masie serowej, lekko dociskając. Ciasto również ponakłuwać widelcem i dodatkowo wysmarować białkiem.




    Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto na posypkę wyjąć z lodówki. Odrywając kawałeczki i spłaszczając je w dłoniach układać je naprzemiennie na cieście: raz jasny kawałek, raz ciemny.




  • 5. Kołocz piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 40-45 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a kołocz urośnie i ładnie się zarumieni. Upieczony wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować