Śląski kołocz z serem

4.49 (149 ocen)

Po prostu doskonały regionalny wypiek. Czasami siła tkwi w prostocie dlatego warto nie tylko testować nowości ale również sięgać po sprawdzone tradycyjne przepisy.

Składniki:

  • na ciasto:

    ½ kg mąki
    10 dkg cukru
    5 dkg drożdży
    1 jajko
    3-4 żółtka
    10 dkg masła
    1 szklanka mleka
    szczypta soli


    na posypkę:

    ½ kg mąki
    25 dkg masła
    25 dkg cukru
    3 żółtka


    na masę serową:

    1,5 kg sera półtłustego
    6 jajek
    2,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3/4 kostki masła
    1,5 budyniu
    skórka otarta z dużej cytryny
    ew. rodzynki
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląski kołocz z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
  • 2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka - wymieszać.
  • 3. Zaczyn wlać do mąki z solą - zamieszać.
  • 4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Ciasto podzielić na 2 części.
  • 6. Wyłożyć 1/2 ciasta na blachę wyłożoną pergaminem i obficie pokłóć widelcem.
  • 7. Wyłożyć masę serową.Ser jednokrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem dodać ser, budyń, skórkę cytryny. Wyrobić rękami. Dodać ubite białka, lekko wymieszać.
  • 8. Wyłożyć pozostałą 1/2 ciasta (rozwałkować).
  • kołocz śląski 9. Na wierzch poukładać kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować