Śląski kołocz z serem

4.64 (259 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kołocz(nie kołacz) z posypką(nie z kruszonką)jest ciastem regionalnym.Musiał być na każdej uroczystości,obowiązkowo każda młoda para przed ślubem obdarowywała nim rodzinę,gości,znajomych i sąsiadów

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto;
    0,5 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 jaja.
    10 dag masła-roztopione i wystudzone
    4 łyżki cukru
    200 ml mleka
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy

    Posypka;
    25 dkg mąki pszennej
    18 dkg cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 żółtko
    10 dkg masła
    5 dkg margaryny

    Masa serowa;
    1,5 kg zmielonego twarogu
    4 jaja
    7 łyżek cukru (może być mniej,lub więcej)
    1 cukier waniliowy
    10 dkg masła
    1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
    10 dkg rodzynek
    5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
    starta skórka cytrynowa z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.64 (259 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śląski kołocz z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śląski kołocz z serem 1. Wykonanie posypki;
    Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę.
    Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Wykonanie ciasta;
    Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
    Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką.
    Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło..
    Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
    Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części.
    Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
    Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową
  • 3. Wykonanie masy serowej;
    Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
    Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem.
    Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać
  • 4. Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.
    W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem
    Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie)
  • 5. Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki,układać jedna obok drugiej.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni

Porady

W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę,a potem dopiero masę serową. Upieczony i całkowity wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować