Śląski kołocz z serem

  • wyświetlono: 50536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 2

Kołocz(nie kołacz) z posypką(nie z kruszonką)jest ciastem regionalnym.Musiał być na każdej uroczystości,obowiązkowo każda młoda para przed ślubem obdarowywała nim rodzinę,gości,znajomych i sąsiadów

WeronikaCh
  • 100min

Składniki

ciasto;
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jaja.
10 dag masła-roztopione i wystudzone
4 łyżki cukru
200 ml mleka
szczypta soli
1 cukier wanilinowy

Posypka;
25 dkg mąki pszennej
18 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
10 dkg masła
5 dkg margaryny

Masa serowa;
1,5 kg zmielonego twarogu
4 jaja
7 łyżek cukru (może być mniej,lub więcej)
1 cukier waniliowy
10 dkg masła
1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
10 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Śląski kołocz z serem

  • Śląski kołocz z serem1. Wykonanie posypki;
    Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę.
    Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Wykonanie ciasta;
    Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
    Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką.
    Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło..
    Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
    Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części.
    Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
    Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową
  • 3. Wykonanie masy serowej;
    Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
    Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem.
    Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać
  • 4. Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.
    W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem
    Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie)
  • 5. Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki,układać jedna obok drugiej.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni

Porady

W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę,a potem dopiero masę serową.

Upieczony i całkowity wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sertania_kuchniaslodkie_zycieCiastośląskkołoczśląski kołoczregionalne przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

II wersja ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO CZEKOLADOWE Z SEREM-PODUSZECZKI

Ciasto czekoladowe z zatopionym...

drożdżówki z serem

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem były częstym...

Ciasto z jabłkami i serem

Dodane przez: beatkaa153

Ciasto z jabłkami i serem

Takie pomieszane ciacho.

CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM

Delikatne, cytrynowe ucierane ciasto...

Niebiańska uczta

Dodane przez: besia18

Ciasto Niebiańska uczta z jabłkami i serem

Jest to przepis na przepyszne ciasto,...

Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką

Ciasto, o które prosiła mnie moja...