Śląski kołocz z serem

  • wyświetlono: 43130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 27 |
  • polecenia: 2

Kołocz(nie kołacz) z posypką(nie z kruszonką)jest ciastem regionalnym.Musiał być na każdej uroczystości,obowiązkowo każda młoda para przed ślubem obdarowywała nim rodzinę,gości,znajomych i sąsiadów

WeronikaCh
  • 100min

Składniki

ciasto;
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jaja.
10 dag masła-roztopione i wystudzone
4 łyżki cukru
200 ml mleka
szczypta soli
1 cukier wanilinowy

Posypka;
25 dkg mąki pszennej
18 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
10 dkg masła
5 dkg margaryny

Masa serowa;
1,5 kg zmielonego twarogu
4 jaja
7 łyżek cukru (może być mniej,lub więcej)
1 cukier waniliowy
10 dkg masła
1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
10 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Śląski kołocz z serem

  • Śląski kołocz z serem1. Wykonanie posypki;
    Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę.
    Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Wykonanie ciasta;
    Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
    Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką.
    Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło..
    Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
    Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części.
    Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
    Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową
  • 3. Wykonanie masy serowej;
    Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
    Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem.
    Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać
  • 4. Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.
    W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem
    Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie)
  • 5. Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki,układać jedna obok drugiej.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni

Porady

W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę,a potem dopiero masę serową.

Upieczony i całkowity wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sertania_kuchniaslodkie_zycieCiastośląskkołoczśląski kołoczregionalne przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-0c922sb

Dodane przez: viki2903

Szybka szarlotka z orzechami

Szarlotka na biszkopcie z orzechowym...

Tarte Tatin z gruszkami

Dodane przez: jjaamm

Tarte Tatin z gruszkami

Idealna dla wielbicieli francuskich...

image-0p4jfwf

Dodane przez: izaa_a

sernik rosyjski

jest to najlepszy sernik jaki do...

Czekoladowe ciasto na piwie z owocami

Dodane przez: jjaamm

Mocno czekoladowe, czarne ciasto piwne

Połączenie czekolady i piwa jest...

xxx

Dodane przez: capri

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla...

image-0m828b5

Dodane przez: weronika63

Sernik truskawkowo-mandarynkowy na zimno

Bardzo smaczny sernik z wtopionymi...