Lubię proste i szybkie w przygotowaniu ciasta. Na ich przygotowanie zawsze znajdzie się czas. Do takich pysznych deserów należy kruchy z sezonową porzeczką oraz kokosową kruszonką. POLECAM!
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Kwadratowa tortownica 25x 25 cm
Ciasto:
• 2,5 szklanki mąki,
• 2/3 szklanki cukru pudru,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 150 gram masła,
• 1 jajko,
• 1 łyżka zimnej wody
Owoce do przełożenia:
• 500 gram czerwonej porzeczki,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 0,5 łyżki kaszy manna do oprószenia ciasta
Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową łączymy z mąką ziemniaczaną.
2.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
3.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, odpowiednio 2/3 i 1/3 ciasta.
4.Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie oprószamy kaszą manna.
5.Na ciasto oprószone manną wykładamy przygotowane owoce.
KOKOSOWA KRUSZONKA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do połączenia składników.
6.Gotową kruszonkę wykładamy równą warstwą na porzeczkę. Na kruszonkę ścieramy odłożony kawałek ciasta kruchego (1/3 ciasta).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy je w towarzystwie lodów.
Komentarze