Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubię proste i szybkie w przygotowaniu ciasta. Na ich przygotowanie zawsze znajdzie się czas. Do takich pysznych deserów należy kruchy z sezonową porzeczką oraz kokosową kruszonką. POLECAM!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kwadratowa tortownica 25x 25 cm
    Ciasto:
    • 2,5 szklanki mąki,
    • 2/3 szklanki cukru pudru,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 150 gram masła,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka zimnej wody
    Owoce do przełożenia:
    • 500 gram czerwonej porzeczki,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki kaszy manna do oprószenia ciasta

    Kokosowa kruszonka:
    • 100 gram wiórków kokosowych,
    • 5 łyżek cukru,
    • 50 gram masła
    Dodatkowo:
    • Ulubione lody do podania ( u mnie chałwowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Lody Ciasto

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie owoców 1. Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową łączymy z mąką ziemniaczaną.
  • składniki ciasta przed zagniataniem 2. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • podział ciasta 3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, odpowiednio 2/3 i 1/3 ciasta.
  • wyłożona pierwsza część ciasta 4. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie oprószamy kaszą manna.
  • przygotowanie kokosu 5. Na ciasto oprószone manną wykładamy przygotowane owoce.
    KOKOSOWA KRUSZONKA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • przed pieczeniem 6. Gotową kruszonkę wykładamy równą warstwą na porzeczkę. Na kruszonkę ścieramy odłożony kawałek ciasta kruchego (1/3 ciasta).
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C do zrumienienia.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy je w towarzystwie lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować