Ciasteczka czekoladowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do zamrażarki.
4.Ze schłodzonego ciasta formujemy wałek i tniemy go na mniejsze kawałeczki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, spłaszczamy ją i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-12 minut.
5.Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będą już ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze