Ciasteczka czekoladowe na białkach

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zostały mi dwa białka, więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania tych pysznych, czekoladowych ciasteczek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 2 białka
    2) 60 g masła
    3) 150 g czekolady gorzkiej
    4) 80 g cukru
    5) 120 g mąki pszennej
    6) pół łyżeczki do pieczenia
    7) szczypta soli
    8) cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do zamrażarki.
  • 4. Ze schłodzonego ciasta formujemy wałek i tniemy go na mniejsze kawałeczki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, spłaszczamy ją i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-12 minut.
  • 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będą już ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować